8 (+1) TING JEG HAR LÆRT AV Å JOBBE MED MENNESKER

Nå begynner det å bli noen år siden jeg startet som PT og jaggu har man lært mye (rart) underveis. Man kommer over både hyggelige, gode, syke, spesielle, folk til å stole på og utspekulerte mennesker på veien. Er det en ting som er sikkert så er det det at man aldri blir utlært ! Her er noen ting jeg har lært og erfart i min jobb med mennesker.

1. FOLK ER FORSKJELLIGE.
Kanskje ingen bombe? Èn ting funker ikke på alle. Derfor er det uhyre viktig å ikke låse seg fast i en teori og utføre de samme tingene på alle klienter. Mange har fort for å «gifte seg» med teorier og måter å gjøre ting på noe som er svært dumt når man kommer over mennesker som trenger helt andre ting.

14sorthvit

2. JO MER DU TROR DU VET, JO MINDRE VET DU.
Jeg tenker med gru tilbake på den tiden da jeg var nyutdannet og trodde jeg eide verden… Med tiden har jeg innsett at man må følge med og lære nye ting hele tiden. En god PT er en som er klar over hva den ikke vet, og tilegner seg kunnskap.

3. MAN MÅ LÆRE SEG Å LYTTE. IKKE FOR Å SVARE, MEN FOR Å FORSTÅ.
Dette punktet er virkelig viktig. Når man har med mennesker å gjøre, og som i mitt tilfelle – skal hjelpe dem på en eller annen måte så er det utrolig viktig å kunne lytte. Man må kunne lytte for å forstå, ikke bare for å kunne svare. Ofte sier mennesker mer med kroppspråk og skrivemåte enn de sier med ord.  Jeg jobber ikke med plastikk eller roboter, og derfor er den største oppgaven min å faktisk forstå mennesket jeg skal jobbe med.

IMG_00602

4. MAN KAN IKKE TA ALT PERSONLIG.
Man kommer ikke utenom. Enkelte mennesker vil utnytte deg, lyve til deg og gi deg følelsen av at det er du som har gjort noe galt. Noen vil også mislike deg og det du gjør. Så lenge man jobber med mennesker vil det komme slike tilfeller. Nøkkelen er derfor å gjøre det beste man kan med situasjonen og ikke ta det personlig.

5. FOLK TRENGER/LIKER  IKKE ALLTID DET MAN SELV TRENGER/LIKER.
Det ligger i vår natur å gi til andre det man har behov for selv, og snakke til andre slik man liker å bli pratet til selv. Man regner automatisk med at andre også liker det slik. Helt naturlig. Det er dog viktig når man jobber med mennesker, å være observant på hvordan de reagerer på forskjellig behandling. I PT yrket er det nyttig å finne ut om kunden motiveres av «brøling» og hard behandling eller om de demotiveres av det og heller trenger oppmuntring og oppbacking. Man kan ikke kun tenke på hva en selv ville hatt, man må tilpasse seg til kunden.

6. MAN KAN IKKE VÆRE ALT FOR ALLE.
Noen mennesker forventer at man skal være psykolog, familieterapeut, farmasøyt, spåkone, mor, far, økonomirådgiver, ingeniør, lege, kokk OG personlig trener. Det er viktig å sette grenser og være klar på hva slags oppgave man har. Som PT har jeg helt klart begrensninger, selv om jeg i mange tilfeller gjerne skulle hatt evnene til å hjelpe til på alle måter.

40sorthvit

7. Å VÆRE ET MEDMENNESKE.
Om personen man jobber med liker å bli pushet og få «hardcore» behandling så er det også viktig å huske på at også de kan trenge et medmenneske som ser dem, ikke bare som en person som skal slites ut, men en som trenger oppmuntring og det å bli sett. Selv om jeg er på jobb så kan jeg også benytte anledningen til å være et lys i noens hverdag. Man trenger ikke alltid å gi svar, men det å lytte kan være nok. Eller bare gi en oppmuntring eller to. Når alt kommer til alt er vi jo mennesker, uansett yrke og stilling.

8. DET ER INGEN SKAM I Å TRENGE EN PAUSE.
Dette punktet er det viktigste av disse. Jeg som er et «ja-menneske» og til tider hardt drevet av flink pike-syndromet må stadig vekk innse at det å trenge alenetid og en time out er ikke noe å skamme seg over. Å jobbe med mennesker krever at man er på og med hele tiden. Selvsagt skal man kunne ta fri av og til og lade batteriene! Jeg har gjort en mye bedre jobb som PT etter at jeg sluttet å skyve bort tanker om at jeg trengte fri og tid for meg selv. Alenetid og fri fra alt som har med jobb og gjøre gjør at jeg gjør en mye bedre jobb når jeg faktisk jobber.

TIL SLUTT… 9. DET ER LURT Å KUNNE TELLE TIL TI.
I enkelte tilfeller hvor mennesker oppfører seg så bedritent at du får lyst til å vri hodet rundt to ganger på dem (ikke kom her å si at du ikke har opplevd det!!!)  så lønner det seg å telle til ti, trekke pusten dypt å huske på at ting blir ikke bedre dersom man slenger ut alt man har lyst til å si der og da. Ikke synk ned på samme nivå ved å svare med samme mynt. Tell til ti og finn frem fornuften i deg som kan overstyre følelsene 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *