LØPING FOR EN BEDRE FYSIKK ?

IMG_3388

Mange har sikkert fått med seg at om man har som mål å forbedre kroppskomposisjonen (mer muskler og mindre fett) så er det styrketrening som gjelder. Løping har på en måte blitt litt bannlyst i fitnessverden.

Grunnen til det er flere ting…

 •  Løping er utholdenhetstrening og gir ikke musklene samme stimuli som trigger til vekst som når du trener styrke. Muskelvekst og muskelstimuli er viktig for å bygge og bevare muskelmasse.
 • Kroppen tilpasser seg, så jo mer du løper, jo mindre energi vil du bruke på det. Om da målet er å brenne mest mulig kalorier med løpingen så vil dette bli vanskeligere og vanskeligere.
 • Belastning over lang tid gjør at kortisolet, stresshormonet i kroppen øker som igjen gjør at myostatin oppreguleres, et hormon som bryter ned muskelmasse.

IMG_3352-001

DETTE HØRES JO GRUSOMT UT, BURDE JEG UNNGÅ LØPING ?

Om målet ditt er, ene og alene, å se bedre ut =
Da burde du trene mer styrke og løpe mindre. Du trenger ikke slutte å løpe dersom du liker det veldig godt, men prioritèr styrke. Å gjøre alt 100% «optimalt» er ikke nødvendig dersom løping gir deg mye glede. Spiser du fornuftig og sørger for å gjøre en god jobb i styrkesalen så er det ingen problem å løpe litt utenom, dersom du  har glede av det. Om du hater løping så kan du rett og slett la være.

Om målet ditt er å se bra ut og bli en god løper =
Sørg for at du har styrketrening med i programmet ditt selv om løpingen er førsteprioritet. Styrketrening vil fungere skadeforebyggende for deg og i tillegg hjelpe deg å bevare muskelmassen din om du er flink til å spise bra.

IMG_3366-001

Om du vil kombinere de to =
Om du vil bevare og bygge mest mulig muskelmasse og likevel ønsker en form for løping i programmet ditt da er sprintintervall tingen for deg, min venn. 10-15 sekunders max fart/innsats og 1,5 – 2 min pause mellom hvert drag dersom du løper ute. Løper du på mølle kan du nøye deg med 1 min, eller til du føler deg klar for å gi alt i et nytt drag. Hvorfor lange pauser? For at musklene skal hente seg maksimalt inn for hvert drag. Nedbrytningen blir da ikke så stor og det vil ikke påvirke styrken din negativt når du trener styrke. Du får det beste av to verdener. Sprinttrening kan man ikke gjøre hver dag! 1-2 ganger i uken holder i massevis.

Akkurat nå får du tightsen min i flere andre farger på tilbud blant mange andre varer i x-life’s store sommersalg. Blant annet mange fine treningsbager og fargerike topper. Klikk på bildet under og kom direkte til salget. Mange fine ting opp til 70%!

1434965696

6 comments
 1. Hei, flott innlegg!

  Jeg bare stusser over punkt to. Har ikke forskning vist at de som er bedre trent (utholdenhet) forbrenner mer fett, enn de som er dårligere trent? Basert på at kroppen da er bedre trent til å få i gang de aerobe energiprosessene hurtigere enn hos en utrent person?
  Sitter på jobb nå, så har ikke kilden min tilgjengelig, men mener det står i «Idrettsernæring» av I. Garthe og C. Helle.

  1. Det stemmer, men selve energiforbruket blir lavere fordi det krever mindre når man er godt trent. For en utrent person er det mye tyngre med samme turen. Det var det jeg mente 🙂

 2. Løping er så gøy, og det gir en enorm mestringsfølelse!! Synes ikke folk burde være så redde for løping 🙂

  1. Jepp, hvis man syns det er moro så er det helt topp:) som jeg skriver i innlegget så vil jeg likevel anbefale styrketreking i tillegg for å forebygge skader, samt å spise fornuftig for å unngå tap av muskelmasse 🙂

 3. Men hvis man har en den kilo for mye, bør man da også fokusere mest på styrke? Målet mitt er ned 10-15kg, og syns det er så vanskelig å vite hvordan jeg bør trene best mulig i forhold til målet mitt. Jeg vil selvfølgelig miste minst mulig muskelmasse og på veien til målet. Ikke så lett å finne ut av alt syns jeg:)

  1. Jeg vil anbefale deg å ha hovedfokus på styrke samt å ha kontroll på kostholdet. Å være generelt aktiv gjenom dagen vil også hjelpe godt på veien 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *