USUNT BEHOV FOR KONTROLL?

Som personlig trener blir jeg av og til skremt når jeg ser og hører om hvordan enkelte ser på dette med mat, kalorier og makronæringsstoffer. Det er mer normalt enn noen gang å ha kontroll på matinntaket sitt via apper og programmer og alt går ned på gram-nivå.

Jeg tenker ofte på om jobben jeg gjør, som er ment som en positiv veiledning i en sunn livsstil, i enkelte tilfeller kan bidra til at mennesker blir mer anstrengt og glemmer at mat faktisk skal være noe hyggelig og ikke bare et sammensurium av tall.

Jeg er helt klar på at om man har et spesifikt mål man vil nå så krever det at man vet hva man får i seg. Det kommer man ikke unna. Men, hvor langt skal man ta det? Til hvilke nivå skal man ta kontrollen?

IMG_0418nett

Jeg mener det lyser en varsellampe dersom man…

 • Dobbel og trippelsjekker My fitness pal for hvert måltid for å være helt sikker på at alt stemmer på grammet
 • Blir nedstemt/sur/irritert om det viser seg at man har spist noen gram/kalorier feil i forhold til hva man egentlig skulle, istedet for å tenke at gjort er gjort
 • Straffer seg selv ved å spise mindre eller trene mer dagen etter dersom man har spist litt for mye en dag
 • Leiter butikkhyllene opp, ned og i mente for å finne krydderet med minst mulig sukker eller googler rundt for å finne den eple-typen med minst mulig kalorier  selv om forskjellene er minimale (eksempel satt på spissen).
 • Tanker på mat, kalorier og makroer går utover nattesøvnen eller gjør deg stresset

relax-breathe-let-go

Det er positivt å spise mat utifra hva slags mål man har, men det er også viktig å huske på noen veldig sentrale faktum:
Kroppen er ikke en maskin eller robot
Du forbrenner ikke like mye hver dag, og om du får i deg 60 kalorier mer enn i går vil det ha så minimalt å si, om det har noe å si i det hele tatt

Du kan ikke vite hvor mye du forbrenner fra dag til dag
og derfor er det «urettferdig» ovenfor kroppen å «ta igjen» dagen etter dersom du har spist mer enn du skal. Hva om du forbrenner mer i dag enn i går, da? Kanskje kroppen jobber med  prosesser som krever mye energi, som du ikke har lagt inn i kalkulatoren eller som «lifesum» ikke registrerer?

Det kan være feilmarginer vi ikke vet om
Hva om fabrikken har skrevet på feil innhold på matvaren? Hva har det da å si om du har 15 gram for mye av noe en dag? Det kan være ingenting av næringsinnholdet på det vi spiser stemmer, for alt vi vet.

IMG_0415nett

Så hvor går grensen for hvor mye vi skal kontrollere?
Mitt råd er; kjenn etter på din egen grense. Lyser det en eller flere varsellamper (se listen øverst i innlegget) syns jeg du bør legge fra deg alt av apper og kalkulatorer. Begynn å lytte til kroppen din, sultfølelse og energimengde. Du kan aldri få 100% kontroll uansett hvor hardt du prøver. Et alternativ er også å ta utgangspunkt i håndflaten din når du velger mengde og også ta ting på øyemål. Ingen har dødd av å legge fra seg My fitness pal og stole på egen dømmekraft og sunn fornuft, så langt jeg vet om. Jeg mener at en kostplan skal være en guide som gir deg retningslinjer og et innblikk i hva som er riktig mengde for deg utifra hva slags mål du har. Et positivt verktøy som ikke skal gjøre deg besatt, men heller et hjelpemiddel som skal hjelpe deg å slappe av.

6 comments
 1. Takk for dette innlegget, Julie!
  Jeg har selv vært der (i en lengre periode til for ca en måned siden), men ser jo selv nå at jeg har det mye bedre uten telling og fullstendig kontroll på alt. Jeg mistet faktisk flere venner, da jeg ungitt sosiale sammenkomster.. Men det viktigste er jo at hodet er på plass nå 🙂

  1. SÅ bra at du har innsett dette Katrine! Livet er så mye bedre når man slapper litt av og gir litt slipp, tenker jeg 🙂

 2. FOR noen innlegg du har om dagene, dødsbra!

  1. tusen takk ! gøy å høre 😀

 3. For et bra innlegg, er veldig enig i alt du sier 🙂

  Synes lifesum og myfitnesspal er ubrukelige apper, fordi de har en tendens til å ta over styringen og ting som å lytte til kroppen, som du sier, blir liksom glemt. En annen ting er jo at viss man bare teller kalorier så kan man ofte spise «usunn» mat som sjokolade bare man holder seg innenfor kalorigrensen og det er jo ikke så bra. Jeg har det bedre når jeg ikke har totalt kontroll på hvert måltid og hvert gram som går inn i kroppen, bare dumt at det har tatt så lang tid å skjønne det!

  1. Jepp, er så sant!! 🙂
   Herlig at du har fått et så mye bedre syn på det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *