LAVKARBO – SPØRSMÅL OG SVAR

IMG_4466

Jeg fikk tilsendt noen spørsmål som jeg tenkte å dele her da det helt sikkert er flere som lurer på det samme. Her er det snakk om lavkarbo og dens effekt på kroppen og forbrenningen.

Jeg har sett mange som har endret livsstilen og går på lavkarbo for godt. Ødelegger de forbrenninga da? Altså hvis de ønsker å kose seg en sommerferie, går de mer opp i vekt enn hva andre ville gjort som ikke har lavkarbo som hverdagskosthold?

Et lavkarbokosthold ødelegger ikke nødvendigvis forbrenningen. Det som gjør at forbrenningen nedjusteres er et kaloriunderskudd over tid. Kroppen tilpasser seg hele tiden matmengden den får tilført. Problemet som kan oppstå hvis man «skeier ut» etter en stund på lavkarbodiett hvor man naturligvis har store kostrestriksjoner (minimalt med brød, pasta, ris, potet, frukt osv) er at man får problemer med å modifisere inntaket sitt når man får smaken på det igjen. Karbohydrater kan for mange virke triggende og appetittøkende, og dermed føre til at man ikke klarer å stoppe og spise når man først begynner. La oss si at du har hatt et lavkarbokosthold fra januar til mai og plutselig begynner å spise masse brød, is, øl og pasta. Først vil du nok merke at det er fryktelig vanskelig å begrense seg når disse matvarene inntas. I tillegg vil du også oppleve at kroppen samler vann som en følge av det økte karbohydratinntaket. 1 gram karbohydrat binder ca 3 gram vann, så dette er en helt naturlig følge.

IMG_3127-001

Det er så mye jeg ikke skjønner med den lavkarbodietten. Er det slik av man kan spise hva man vil i normale mengder så lenge det står på produktet man spiser at det er max 0,5 karb per 100?

Det er flere måter å gjøre dette på. En måte er som den du beskriver, å gå utifra hver enkel matvare. Dette er det som byr på mest restriksjoner. Det beste etter min mening og erfaring er å se på totalmengden per dag istedet på hver enkelt matvare. La oss si at du vil gå for å ha 60 gram karbohydrat per dag. Da kan du spise alle typer karbohydratrike matvarer uten at du går utenfor lavkarborammen, så lenge du velger rett mengde. Et annet aspekt å ha i bakhodet er at om man er av typen som «aldri» blir mett kan det være lurt å ha en plan på hvor mye man skal ha i seg. Det er fort å få i seg mye kcal gjennom fettrike matvarer, så om målet er fettreduksjon så er det lurt å ha en klar peiling på hvor mye man skal ha. Selv om fettrike matvarer er mettende kan det likevel bli for mye. Så at man kan spise «hva man vil» vil jeg påstå at for de fleste kan bli i meste laget.

IMG_2594-001

…Og hva blir forskjellen om man velger å unngå store mengder kalorier og ikke tenker på karbo, eller omvendt?

Den største forskjellen mellom et lavkarbokosthold og et vanlig kosthold med kalorirestriksjoner er at du har enormt mye mer mat å velge mellom når målet kun er å ligge i kaloriunderskudd uten hensyn til mengde karb. Skal man redusere fettprosenten så må man ha en negativ energibalanse, uansett om man velger å spise lite eller mye karbohydrater. Man kan ha god effekt av begge deler. Totalmengden av kalorier er det som teller til syvende og sist og er det som avgjør om du går opp eller ned i vekt.


IMG_2381

Hvor viktig er det med oppkarbing? Må man ha skikkelig kontroll på det i flere måneder når man stopper en lavkarbokur? Enten om man kun har gått på det i to måneder eller ett helt år?

Karbohydrater er ikke essensielt for kroppen. Det er ikke nødvendig å fylle på med karbohydrater da kroppen tilpasser seg inntaket vårt ved å bli dyktig på å omdanne maten vi spiser til glykogen, uavhengig av om vi spiser karb eller ikke. Personer som driver med mye utholdende trening vil i mange tilfeller oppleve et større behov for mer karbohydrater da dette er den lettest tilgjengelige energiformen kroppen har, og vil derfor ha nytte av mer karb i kostholdet  på grunn av treningen kroppen utsettes for. Etter min erfaring er det også svært individuelt hvordan et lavkarbokosthold påvirker energi, søvn, overskudd og også prestasjon på trening. Det beste man kan gjøre er å prøve seg frem for å bli kjent med hva man trives best med og hva som passer en best. Mitt råd er å enten gå for en lavkarbolivsstil med innstilling om å leve slik, eller gå for en modifisert utgave, eventuelt et kosthold med mye karbohydrater. Å legge om til lavkarbo er ikke noe jeg anbefaler å gjøre for en kort periode, med mindre det er kun for å teste ut om det er noe for deg.


Lurer du på noe?
Spør gjerne på mail: din.pt@live.no eller i kommentarfeltet!
Bloggtips mottas også med stor takk 🙂

1 comment
  1. Synes du har mange gode og reflekterte innlegg, noe jeg liker godt. Et forslag til innlegg (eller en innleggsserie?) kan være trening av spesifikke muskelgrupper. Eksempelvis er jeg en av de som er så heldig å være genetisk utstyrt med en god bakende, men som sliter med å trene forside lår uten at baksiden overtar i typiske beinøvelser (knebøy, benpress, osv.). Dessverre, men forståelig nok, er det mye fokus på rumpe og lite fokus på lår rundt omkring. Kjører leg extensions, men der stopper fantasien min. Så forslag på slike øvelser blir godt mottatt her i gården 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *