LAVKARBO – SPØRSMÅL OG SVAR DEL 2

Jeg fikk tilsendt en del spørsmål rundt lavkarbo og har besvart deler av dem i del 1 som du kan lese her. Her kommer svar på flere spørsmål rundt dette.

Er det i det hele tatt sunt med et lavkarbokosthold over tid, for godt? Det er jo fryktelig godt med banan og havregrøt i blandt…
Personlig er jeg ikke fan av å ekskludere ting fra kostholdet. Når man går inn for å ha et lavkarbo kosthold så er det som regel en long term greie, med mindre man gjør det bare for å teste det ut. Å svinge mellom lavkarbo og høykarbo annenhver dag er ikke å anbefale. Det forvirrer kroppen i hva den skal bruke som energi. I og med at du så godt som ekskluderer et helt næringsemne fra kosten så byr dette helt klart på begrensninger. Bregrensninger som for mange vil føles veldig unaturlig og også tungvint over lang tid. Utifra det du skriver i spørsmålet ditt, at du syns det er godt med banan og havregrøt så sier det meg at jeg ikke ville satt deg på en lavkarbodiett med mindre karbohydrater trigget ekstremt søtsug hos deg eller at du av en eller annen grunn ikke klarte å spise riktig mengde når du spiste karbohydrater. Karbohydrater i seg selv er ikke det som gjør oss feite eller det som hindrer oss i å komme i god form. Det er mengden det alltid handler om.  Det kostholdet man har mener jeg skal være anvendelig, praktisk og tilpasset deg selv. Hvis ikke fungerer det ikke over tid og man vil gå på en smell. 

IMG_1997

Hva er det som skjer under en lavkarbokur hvis man skeier ut for to dager, er det sånn at man må begynne lavkarbo kuren helt på nytt igjen da siden ikke kroppen lenger er i ketose?
Når du reduserer karbinntaket ditt vil glykogenet i kroppen reduseres, og dette tar litt tid. Hvor lenge avhenger av blant annet hvor aktiv du er. Når glykogenet er brukt opp kommer du inn i en såkalt ketose. Dette er en fase hvor kroppen går over til å bruke fett som energi siden den ikke har glukose tilgjengelig. Om du da plutselig spiser karbohydrater igjen vil denne prosessen tilbakestilles i og med at karb er den energikilden som er enklest for kroppen å benytte seg av. Når den har en viss mengde glykogen tilgjengelig vil den bruke dette som energi fremfor fett. Dette er en god grunn til at dersom du går for en lavkarbodiett, bør karbinntaket være jevnt fra dag til dag. 

…Og hvor lang tid det tar før kroppen faktisk slipper fettet når man starter på kuren?
Når du reduserer karbinntaket ditt vil du først og fremst oppleve at du mister vann i kroppen. Dette skjer fordi karbohydrater binder vann, og når inntaket reduseres holder du da også mindre vann. Hvor fort du går ned i vekt avhenger av energibalansen. Du må forbrenne mer energi enn du får i deg gjennom mat. Dette gjelder uansett hva slags diett eller kosthold du følger og det er ikke en regel man kommer utenom.

IMG_3140

Jeg er av typen som kan spise enorme mengder mat uten å bli stappmett. Ville du anbefalt meg å gå for lavkarbo?
Da er vi like du og jeg 😉 Når jeg selv prøvde lavkarbo så var dette en av utfordringene mine. Jeg var vant med mat med mye volum når jeg normalt sett spiser mye karb. En skål med en omelett med ost og nøtter på siden ble aldri det samme som en stor bolle med havregrøt. Problemet som oppsto for meg var at jeg ikke følte meg tilfredsstilt med mengden, selv om jeg ble mett så hadde jeg fortsatt lyst på mer. For oss som har «stor magesekk»/ekstra god apetitt, kall det hva du vil, krever det at vi har kontroll på hvor mye vi får i oss slik at vi ikke spiser for mye dersom vi går for et lavkarbo kosthold. Fettrik mat er veldig energitett og om man spiser like mye volum med det som man gjør med karb så kan det fort bli alt for mye kalorier. Dette er selvsagt en vanesak, men også en smakssak.

Om du anbefaler et lavkarbokosthold til noen, hva er grunnen?
Siden jeg er blodfan av trivsel og setter dette høyere enn veldig mye annet så er mitt første kriterie for å anbefale noen et lavkarbokosthold at de faktisk liker fettrik mat og kan se for seg et liv så og si uten karbohydrater. Utover det kan jeg fint anbefale det til mennesker som opplever karbrike matvarer som en enorm trigger. Også mennesker som plages med mye hodepine, irritabel tarm, depresjon og også overvekt kan ha god nytte av  å redusere karbohydratene i kostholdet.

IMG_2737-001

Lurer du på noe eller har du ønsker til blogginnlegg?
Send en mail på din.pt@live.no eller legg igjen en kommentar 🙂

1 comment
  1. https://www.youtube.com/watch?v=B0CG_84_7s8 Jeg mener at et plantebasert kosthold er best i forhold til helse, miljø og dyrevelferd. Sjekk ut Jon Venus på YouTube! Han er veganer, det samme er resten av familien. Vet ikke om du bryr deg om dyr, all den negative påvirkningen kjøttindustrien har for helsen og påvirkningen den har på jorden, men du kunne jo skrevet et innlegg om plantebasert kosthold 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *