SPØRSMÅL – REVERSDIETT

IMG_4208

Jeg fikk et spørsmål her på bloggen som jeg tenker er greit å bare ta i plenum da det er flere som spør om nogen lunde det samme. Temaet er kaloriøkning etter en lang periode på kaloriunderskudd. Spørsmålet lyder som følger:

«Jeg gikk ned 12 kg (fra 66 til 54 kg, 175 høy) fra januar-april med å ligge i kaloriunderskudd, men ble dessverre litt for «bitt av basillen», som gjorde at jeg ville enda mer ned etter april. Derfor fortsatte jeg å kutte i kaloriinntak, og har siden april ligget på 1300 kcal om dagen, uten at jeg går ned noe mer. Nå vil jeg gjerne kunne spise mer mat, men merker at jeg går opp i vekt med en gang jeg beveger meg over 1300. Hva bør jeg gjøre? Øke 100 kcal om dagen, hver uke? Er fryktelig redd for å gå opp igjen. Og vil gjerne holde meg slik jeg er nå (fettprosent på 20), men føler kroppen ikke vil. Har du noen råd?»

Det er ingen tvil om at du er en perfekt kandidat for en reversdiett.
Det at du har stagnert i fremgangen på såpass lite kalorier forteller meg at kroppen ikke lenger spiller på lag og at det er på tide med en endring. Mitt råd til deg er å starte forsiktig med å øke med 100 kalorier. Dette er ikke mye, men erfaringsmessig er det lurt å ta det veldig rolig, spesielt når man har gått over veldig lang tid på lite mat, slik som du har gjort.

IMG_4466

Mine beste råd i denne prosessen;
1. Vær innstilt på at vekta vil øke. Helsa må komme først. Det kan være du ender opp med å være stabil eller til og med droppe vekt, men som utgangspunkt er det lurt å tenke at du skal opp i vekt.

2. Ikke øk mengden trening i takt med inntaket. Da er du like langt. At du får mer energi er garantert, men prøv å holde treningsmengden som normalt.

3. Vær veldig nøye på å få i deg all maten du skal ha. Om du slurver vil du bare gjøre prosessen enda mer langtrukken.

IMG_1842

Slik kan du gå frem:
Steg 1 = Øke med 100 kcal.
Om du har mulighet, følg med på vekta 2-3 ganger pr.uke. Du kan oppleve både å bli vannete de første dagene eller at du dropper i vekt. Dersom du går opp i vekt, behold samme kcalmengde en uke til. Går du ned eller er stabil kan du gå videre til steg 2. Kutt ned eventuell cardio og hold deg til styrketrening.

Steg 2 = Øke med ytterligere 100 kcal.
I ditt tilfelle vil du nå være oppe i 1500 kcal. Gjør samme som på steg 1. Dersom vekta øker beholder du samme kcal en uke til. Er du stabil eller går ned kan du øke med ytterligere 100 kcal. Opplever du stor vektnedgang (0,5-1 kg) kan du øke med ytterligere 300 kcal istedet for 100 kcal.

Slik fortsetter du helt til du er oppe i vedlikeholdsmengde med kalorier. Her må du prøve deg litt frem da det er vanskelig å estimere helt nøyaktig, men om du kan nå 2000 kcal i første omgang er det en god start. Trenger du støtte og opp backing underveis – send meg en mail ! Lykke til 🙂

Jeg vil poengtere at dette er den metoden jeg anbefaler og som har funket veldig bra for meg selv og mine kunder. Det er helt sikkert andre ting som også funker, men dette er altså mitt svar.

 

Lurer du på noe ?
Send meg en mail på din.pt@live.no!

8 comments
 1. Supert innlegg! 🙂
  Men hvor vet man at man kan stoppe? Ta for eksempel deg selv, hvor ser du for deg at du skal havne på i inntak når du er i «mål»? Er det mulig å jobbe seg opp til rundt 2500 kcal for ei som bare måler 158 over bakken og har en vekt et sted mellom 53-55kg, eller er dette et urealistisk tall dersom man trener mellom 4-6 ganger i uken (styrke) og holder seg i aktivitet ellers, samt går en del turer? Synes dette er den delen som er vanskeligst å tenke seg frem til- vet liksom ikke hvor jeg kan forvente å havne om du skjønner 🙂

  1. Jo mer jeg kan spise og samtidig holde vekten stabil, jo bedre. Så jeg kommer til å øke inntaket mitt så lenge jeg kan:)
   Om du kan ende opp på 2500 kcal i vedlikehold er vanskelig å si, da det er mye forskjeller fra person til person. Jeg tror absolutt det er mulig, men du må nesten prøve deg frem:)

   1. Okei, da får jeg bare ta det steg for steg og se etterhvert som tiden går hvordan vekten oppfører seg og hva den stabiliserer seg på. Tusen takk for svar Julie! 🙂

  2. Jeg ligger på rundt 2300-2400 nå (hver dag), og trener 4 dager i uken, og jeg er kun 151 cm. Det er jo veldig individuelt, men bare sånn for å si i fra at det er mulig 😉

   1. kult ! 🙂

   2. Ah så flott å høre Elaine! Man blir liksom litt usikker og redd for at det vil gå over «stokk og stein» om du skjønner, men veldig fint å høre at det er mulig! Skal definitivt jobbe videre med dette og stå på selvom det ikke er like kult hele tiden. Takk! 🙂

    1. Det skjønner jeg veldig godt. Jeg hadde heller motsatt problem tidligere, og lot det gå over stokk og stein den andre veien!
     ,Jeg har en bra forbrenning, og har lett for å gå ned i vekt, så for meg er det nødvendig å spise mer. Men det gjelder å legge til litt om gangen og kjenne etter, som Julie sier. Det er jo ikke snakk om å spise til man sprekker heller bare fordi man må, da blir det jo også psykisk «galt». Gjelder å finne en balanse som fungerer for seg, enten det er 1900 eller 2500 kalorier! Kroppen gir jo som regel signal når den er forsynt, eller når den ønsker mer, så prøv deg frem 🙂 Økningen skjer jo gradvis, det er ikke «all in» på en dag, eller uke. Lykke til, dette klarer du 😀

 2. Tusen takk for veldig interessant og grundig svar, Julie! Jeg håper og tror dette skal gå bra:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *