DET FINNES IKKE NEI-MAT !

Visste du at det ikke finnes èn enkelt matvare som i seg selv kan gjøre deg tykk?

Jeg er drittlei av artikler og blogginnlegg om «nei-mat»,  «mat du bør holde deg unna», og «det og det er ikke så sunt som du tror» også videre. Å skremme folk til å holde seg unna enkelte matvarer for å unngå  å gå opp i vekt blir rett og slett for dumt. Hva er det som ofte skjer når vi blir nektet å spise noe? Vi får mer lyst på det. Til slutt tar lysten overhånd og vi går på en smell. Da hjelper det ikke å vite hva som er sunt og ikke. Da trenger vi å vite hva som er måtehold.

Det som avgjørende for om du går opp eller ned i vekt er ikke HVA du spiser, det er HVOR MYE du spiser.

IMG_1252

Den eneste grunnen til at jeg mener vi kan kalle noe som helst for «nei-mat» er følgende;
– det metter lite
– det gir lite næring
– det trigger til overspising

Et eksempel på en matvare som innfrir disse tre kravene er sjokolade. Hva skjer når du spiser sjokolade? 1. Du blir ikke mett med det første. 2. Du får i deg minimalt med næring i forhold til mengden kalorier. 3. Du får lyst til å spise mer. Hva skjer når du istedet velger å spise en kyllingfilet med grønnsaker og potet? 1. Du blir mett fortere for mindre kalorier. 2. Du får i deg masse næring. 3. Du får mest sannsynlig ikke lyst til å spise mer når du har blitt mett.

Eksemplet over er den eneste grunnen til at jeg anbefaler næringsrik mat fremfor godteri og junk. Ikke fordi du blir tykkere av det ene eller det andre, men på grunn av det som skjer når vi spiser de forskjellige tingene. Det er vanskeligere å holde seg til en viss kalorimengde dersom du spiser godteri. Budsjettet sprenges fortere uten at du blir mer mett. Spiser du næringsrik mat blir det mye lettere å spise riktig mengde kalorier.

IMG_6221

Konseptet nei-mat er jeg altså fullstendig i mot.
Det vi må lære oss er hva som er riktig mengde og hvor mye mat vi faktisk trenger for å oppnå det vi ønsker. Enten om det er vektnedgang, vektoppgang eller vedlikehold. Du kan fint gå ned i vekt og samtidig spise sjokolade hver dag. Da er det dog ikke snakk flere 200 grams plater, da snakker jeg om noen ruter, alt etter hvor mange kalorier du skal ha totalt. Du kan fint spise en burger på en fastfoodsjappe og samtidig gå ned i vekt, så lenge du tilpasser inntaket ditt ellers den dagen med hensyn til det. MENGDE folkens, det er det handler om!

Det finnes ikke nei-mat, men det finnes mat som gjør det vanskelig å spise rett mengde. Velger du fornuftige matvarer er det også mye lettere å spise rett mengde!

IMG_6081

4 comments
  1. Jeg så enig Du skriver så mye fornuftig og sant Jeg studerer til å bli ernæringsfysiolog og blir daglig oppgitt over avisforsider og artikler som bare forvirrer befolkningen. Det er godt vi har mennesker som deg midt oppi dette hysteriet Heia deg!

    1. Så bra Julie!! Da er vi enige 😀 Godt at du som snart er ferdig utdannet har et så bra syn på dette 😀 you go!

  2. Herlig innlegg:) Så sant og så altfor mange som ikke er klar over dette!

    1. så bra du syns det! 😀 Jeg vet! Det florerer jo dessverre av artikler med alt man ikke bør spise…-_-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *