MAGEVONDT – MINE ENDRINGER

IMG_3716

Jeg har skrevet en god del om at jeg har slitt litt med mye magevondt i perioder. Som en følge av dette har jeg prøvd mye forskjellig for å finne ut hva magen min ikke trives med, og om det er noe med magen i det hele tatt. Jeg har ikke slitt med magesmerter før de siste årene og har aldri fått påvist allergi for noe annet enn bønner. Det har vært fryktelig frustrerende å ha periodevis så mye vondt i magen uten å vite hvorfor.

Først prøvde jeg å kutte ut cottage cheese og kesam da dette var noe jeg spiste ekstremt mye av. Jeg tenkte kanskje at jeg hadde utviklet en form for intoleranse siden jeg spiste det så mye. Jeg kuttet det ut i godt og vel to måneder uten at jeg ble noe særlig bedre.

Etter dette har jeg prøvd å spise mer variert, noe som har hjulpet til en viss grad. Magesmertene ble dog enda verre på våren i fjor og det var da jeg bestemte meg for å prøve og kutte ned på FODMAP. FODMAP deles opp i tre kategorier; oligosakkarider (finnes i bl.a. hvete og enkelte grønnsaker), disakkarider (laktose/melkesukker) og monosakkarider (fruktose i overskudd av glukose).

IMG_3680

Jeg hadde allerede utelukket at laktose var problemet etter at jeg kuttet ut mager kesam og cottage cheese, så da prøvde jeg å ha fokus på høy FODMAP grønnsaker (oligosakkarider) og frukt (monosakkarider) i første omgang. Matvarene jeg kuttet ut var ting jeg spiste mye av på den tiden;  avocado, mango, alt av løk utenom vårløk, blomkål, sopp og asparges.

Når jeg kuttet ut disse matvarene fortsatte jeg å spise alt av melkeprodukter som normalt. Jeg spiste også matvarer med gluten uten problem. Det viste seg altså at magen min er mest følsom for oligosakkarider. Hvis jeg spiser så lite som en halv avocado eller bittelitt blomkål nå får jeg magesmerter, så det finnes ikke tvil om at jeg gjorde det rette valget.

Løk var uten tvil det verste å  kutte ut. Jeg elsker løk! Vårløk og ferske urter er heldigvis et godt og smakfullt alternativ. Jeg kan spise løk i små mengder nå, men jeg merker fort når det blir for mye.

IMG_3708

Selv etter at jeg kuttet ned på FODMAP har jeg vondt i magen i perioder. Man kan spørre seg mye opp, ned og i mente, men jeg har funnet ut at det ofte ikke har noen sammenheng med hva jeg spiser. Magesmertene mine henger mye sammen med psyken, og jeg merker det med en gang jeg er stresset for noe eller hvis jeg er psykisk sliten eller nedstemt  på noe vis. Husk altså på dette folkens; det er viktig å ha det bra for at magen skal samarbeide!

5 comments
 1. off, jeg vet alt om åssen det er å ha vondt i magen ;(

  Selv har jeg cøliaki..Også har jeg irritabel tarm i tilegg.
  Jeg får veldig vondt i magen av proteinpulver, har du prøvd å gå uten det? Ellers reagerer jeg på noe så rart som stivelse.Må skylle pasta, ris, kokte poteter godt.
  og ja, psyken spiller vanvittig inn.
  må alltid ha med meg imodium.
  Kanskje du har Irritabel tarm syndrom.

  https://www.apotek1.no/mage-tarm/irritabel-tarm-syndrom

  1. jepp, har prøvd å kutte alt med laktose, men det gjør ingen forskjell. Gluten reagerer jeg heller ikke på, så jeg tviler sterkt på at jeg har IBS. Det er grønnsaker og frukt jeg er mest følsom for.Grønnsakene må jeg koke veldig lenge for å ikke få problemer 🙂

 2. Høres kjent ut Her er det melk , mel , gjær , løk , sopp og avocado som byr på mest problemer Kjedelig å reagere på sånt som er så sunt… Reagere også på pærer av og til og for mye rå grønnsaker Det positive er at om jeg er flink i kosten , så er jeg mest fri for magetrøbbel også

  1. det er så greit når man finner ut av hva det er som trigger smertene! Utrolig ubehagelig er det hvertfall før man finner det ut, og bare må prøve og feile. Godt å høre at du har funnet ut av det 🙂

 3. […] Om jeg er avslappet og har det bra er også magen mye mindre følsom for matvarer med mye fodmap (mer om det her), mens i stressa perioder må jeg passe mye mer på hva jeg spiser for ikke å få en skikkelig […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *