CARDIO – SKAL, SKAL IKKE?

IMG_0691-001

Jeg får mye spørsmål om hva jeg mener om cardio, og jeg har samme svar til alle. Elsker du det? Gjør det. Hater du det? Dropp det.

Hvorfor sier jeg det? Cardio er ikke essensielt når målet ditt er å brenne fett. Bevegelse er bra, ja, men å gå på en mølle eller ta av på en ellipsemaskin til krampa tar deg er ikke nødvendig for oppnå resultater. Om du får mye glede av denne typen trening så syns jeg likevel du skal gjøre det. Trening handler ikke bare om hva som er mest optimalt og hva som funker best. For meg handler det vel så mye om trivsel. Får jeg lyst til å svette i 20 minutter på ellipsen med et «fatburn» program så gjør jeg det (det er dog svært sjeldent den lysten melder seg…)

En annen ting som er lurt å spørre seg er; syns jeg cardio er gøy kun fordi jeg tror det brenner fett, eller er jeg oppriktig glad i det?

IMG_4737

Cardio er èn ting – generell bevegelse i hverdagen er noe helt annet. Jeg er aktiv på jobb hvor jeg står, sitter på huk, hopper, reiser meg og flytter meg mye rundt. Når jeg kommer hjem henger jeg kanskje opp tøy, rydder rundt i huset, tømmer søppel eller går til butikken. Små bevegelser som gir stor uttelling i forhold til om jeg hadde ligget pal på sofaen hele dagen. Om jeg hadde ligget på sofaen hele dagen foruten 20 minutter på ellipsen så hadde jeg likevel brent mindre enn jeg hadde gjort på en dag på jobb med daglige gjøremål.

Ja, cardio er et supert verktøy om du har en stillesittende hverdag med minimalt med aktivitet fra før av. Det er også supert å benytte seg av dersom det er en treningsform som gir deg glede. Men først og fremst slår jeg et slag for styrketrening (det som hovedsaklig bidrar til å forme fysikken) og hverdagsaktivitet som brenner mer kalorier enn du tror. Hold deg på beina fremfor å kræsje på sofaen mesteparten av dagen, så er mye gjort.

God lørdag !

IMG_0688-002

 

2 comments
  1. Å brenne fett med cardio/bevegelse er jo en ting. Men for min del handler cardio om å være i såpass god form til å klare å feks. dra på den fjellturen venninna mi inviterer meg med på, og faktisk klare det helt fint. Men helt klart, det finnes forskjellig perspektiver på ting 🙂

    1. selv merker jeg at jeg har relativt god kondis bare fra styrketreningen jeg gjør. Det er ingen problem for meg å jogge 6 km for eksempel, selv om jeg trener lite cardio. Jeg har dog nokså intensive styrkeøkter slik at hjertet får god trening likevel. Men det er klar, skulle jeg blitt god på en spesifikk utholdenhetsidrett måtte jeg trent mer på akkurat det. Jeg er jo mer sterk enn jeg har kondis, for å si det slik 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *