«IF IT FITS YOUR MACROS» ?

IMG_6899

Jeg hørte på en podcast i går om dette med «IIFYM», If it fits your macros. En kostholdstilnerming som går ut på at man velger mat kun utifra makronæringsstoffene, protein, karbohydrater og fett. Du setter opp en visst antall av hvert mikronæringsstoff du skal nå per dag og tilpasser maten etter det. I og for seg en super løsning. Problemet er når dette bidrar til at man velger å spise næringsfattig og ufornuftig mat som for eksempel nugatti, pommes frites og grandiosa på daglig basis.

Det er sant at om du treffer riktig kalorimengde så vil du kunne gå ned i vekt. Jeg syns dog det er viktig å tenke på hva du tilfører kroppen også, og hva slags effekt maten har på overskudd, humør, sult/metthetsfølelse, søtsug, søvn, indre organer, hud og hår.

IMG_8218

Jeg er absolutt stor fan av å ikke ekskludere mat totalt fra kostholdet. Å aldri i livet spise en loffeskive med majones og servelat er strengt tatt ikke noe vits. Det går fint å spise det i blant selv om andre ting er mer fornuftig. Men nå tenker jeg på det daglige kostholdet. Hva tilfører vi kroppen og hva gjør det godt for?

Selv velger jeg å spise veldig fornuftig og sunn mat i ukedagene med små innslag av litt mindre næringsrike ting som pasta og nudler, uten at det er noe problem. I helgen kan jeg fint kose meg med næringsfattige ting i moderate mengder, i tillegg til det sunne jeg spiser til vanlig. Jeg passer på å ikke snylte kroppen min for god næring. Heldigvis er jeg utrolig glad i mye sunn mat, så jeg føler meg ikke begrenset i ukedagene selv om jeg så og si spiser utelukkende sunn mat.

IMG_7979

Poenget mitt er at selv om det er kaloriene som teller til syvende og sist – pass likevel på å velge mat som gir kroppen din god næring, vitaminer og mineraler. Det handler vel ikke bare om vektned- eller oppgang, det bør også handle om indre helse og et sterkt immunforsvar.

Selv om jeg er veldig fri i matvalget både til meg selv og kundene mine har jeg stort fokus på å ha en baseline med sunne og gode matvarer. Maten vi spiser mener jeg skal fremme helse og velvære!

1457958277

4 comments
 1. Spennende tilnærming, og da tenker jeg på den dagen i uka man kanskje vil kose seg med mat man ikke spiser daglig, ikke hver dag som du også sier 🙂 Man kan jo faktisk spise sånn mat og samtidig treffe macroene… Lurer på om det var denne tilnærmingen bootybret brukte da han gikk ned i vekt?

  Kan du ikke linke til podcast? Kunne tenkt meg å høre den selv 🙂

 2. Det er veldig sant du sier om rette kalorier, ikke bare riktig mengde. Jeg hadde sel problemer med det o g sliter fortsatt med å velge riktig kosthold. Personlig vil jeg gjerne gå opp i muskelvekst, men gjør kanskje noen feil – liten framskritt på 8 måneder. Gikk ned noen kg med å bruke Garcinia Cambogia tilskudd, da kunne jeg unne meg usunn mat også. jeg vet at det er ingen vits i å reklamere, men det er sant. men, sunnmat har mye bedre innvirkning.

 3. Jeg er ute etter helårs-formen. Men sliter med å få i meg NOK proteiner. Er ikke direkte glad i protein-tilskudd/pulver. Sååå. TIPS? 🙂 Følger bloggen din, å synes du er en stor inspirasjonskilde 🙂 Så TAKK 🙂

  1. Det bør ikke være noe problem å få nok protein om du spiser mat som kjøtt, fisk, egg og magre meieriprodukter 🙂
   1,8 g pr.kg kroppsvekt pr.dag er nok 🙂
   Takk for det! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *