LEPTIN – PÅVIRKER DIN FREMGANG

Hjernen mottar beskjeder fra kroppen hele tiden om hvilke tilstand kroppen er i. Hvor mye du spiser, treningsmengde, stressnivå, fettprosent, osv. Et hormon er et kjemisk signal som frigis slik at kroppen justerer seg hele tiden. Øker ditt og senker datt. Kroppen vil hele tiden være sikker på at den overlever.
egwegw
Proteinhormonet Leptin påvirker;
– hvor mye insulin som frigjøres etter måltid
– immunforsvaret
– øker forbrenningen av fett i musklene
– reduserer bruken av muskelmasse som energi
– påvirker fettcellen ved å gjøre den mer motstandsdyktig mot lagring

Jo mer fett du har på kroppen, jo mer leptin produseres.
Etter bare en liten justering nedover på kaloriintaket, vil leptinnivåene synke.

wergwgHar du lave leptinnivåer og/eller er leptinresistent vil du antakelig oppleve følgende:
– ekstremt søtsug, lyst på noe søtt/fett hele tiden
– følelsen av å være utmattet eller slapp
– følelsen av at du må spise hele tiden for å ha energi
– ingen nedgang i fettprosent

Hvordan jobbe MED leptin og brenne fett effektivt
Er du på diett med moderat til lite karbohydrater, sørg for å ha jevnlige oppkarbinger. Leptinnivåene stiger så fort du inntar en stor mengde karb og du vil «kjøpe deg tid» før de synker igjen.
Ikke småspis. Alt du putter i munnen påvirker kroppen, og etter et måltid er kroppen i full gang med å omdanne maten. Ikke forstyrr den med litt her og litt der. Vent til neste måltid før du spiser noe som helst.
♥ Når du ikke spiser mellom måltider, får bukspyttkjertelen tid til å gjøre klar insulin før neste måltid. Om du småspiser hele tiden vil du ha høye insulinnivåer konstant, noe som vil øke fettinnlagringen og senke fettforbrenningen.
Tren styrke ! Tung styrketrening påvirker hormonbalansen og bidrar til at muskelmasse ikke brukes som energi.
Få nok hvile. Stresshormonet kortisol kan ødelegge mer enn du tror, så pass på å få nok restitusjon og slapp også av i hodet.

Tegn på at du har sunne leptinnivåer:
♥ Du er ikke kjesken eller søtsugen mellom måltider
♥ Du har jevn energi gjennom hele dagen
♥ Kroppen din responderer bra på diett og fett% går ned

Kilde til info: Boken «Mastering leptin» av Byron J. Richard

9 comments
 1. Supert innlegg Julie! 🙂

  1. tusen takk miss fit! 🙂

 2. Når du sier småspising, mener du pastiller også??:p typ dent, osv?

  1. For min egen del så merker jeg at pastiller trigger matlysten, så jeg anbefaler ikke å spise det med mindre det står mellom lakerol og 200 g sjokolade, om du skjønner 😉

 3. Da lærte man noe i dag også. Liker! 🙂

 4. Spennende dette her altså! Jeg vil gjerne vite mer 😀 Siden jeg er overvektig, så er nok mine leptinnivåer ganske høye, men heldigvis disse punktene bedre og bedre for hver dag som går 😀 Thank GOD!
  ♥ Du er ikke kjesken eller søtsugen mellom måltider
  ♥ Du har jevn energi gjennom hele dagen
  ♥ Kroppen din responderer bra på diett og fett% går ned

 5. […] HVORFOR Når man ligger i kaloriunderskudd og spiser moderat til lite karbohydrater, senkes leptinnivået i kroppen. Leptin er viktig for mange ting, blant annet for forbrenning av fett i musklene, mobilserer fett fra fettcellene og øker proteinsyntesen. Alt i alt er leptin viktig for fettforbrenning og fremgang på diett. Les mer om leptin i innlegget mitt her. […]

 6. Hei Julie!
  Så bra at du tar opp dette med leptin, det er nesten ingen norske nettsider som skriver om dette.

  Jeg har blitt erklært leptinresistent av min lege da jeg etter mange mange måneder med trening ikke gikk ned en eneste fettprosent. Følte det var noe som ikke stemte.

  Har visst om leptinresistensen i et halvt år nå, men jeg gir snart opp. Jeg går på en diett i regi av Silje Mariela, trener tung styrketrening 4-5 dager i uka, samt noen intervalløkter i tillegg,. Dette har jeg gjort i 8-9 uker. Jeg har blitt veldig sterk, men det er det eneste. alle cm og kg er som de var før jeg begynte. I dag tok jeg en kroppscanning på samme maskin som jeg tok før jeg begynte på dietten. Jeg har gått NED mye i muskelmasse samt OPP i fettprosent. Ligger nå på 36% fett. Forferdelig demotiverende! Som du nevner i innlegget ditt, skal man trene tung styrketrening, ikke småspise, og sove lenge – noe jeg følger hver dag. Jeg er derimot alltid søtsugen og blir fort slapp/ får ustabilt blodsukker. Er så utrolig lei, føler jeg jobber knallhardt mens kroppen bare går motsatt vei. Tror du fortsatt det kan være leptinresistensen? Trener like mye som venninnen min som går på samme diett/treningsprogram, og vi spiser den samme maten, og jeg er den eneste som ikke har mistet en eneste cm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *